torsdag 10. desember 2009
Sukkertid!
Her er man for tiden midt i sukkerrørsesongen, og veiene fylles derfor av lastebiler fullastet med sukkerrør. På spansk heter sukkerrør caña, nærmere bestemt caña de azúcar (som i Flor de Caña, for de av dere som har smakt det.) ;-)
For noen dager siden kjørte vi forbi et foredlingsanlegg for sukker, og ungene fikk lov til å gå bort og ta en av lastebilene der nærmere i øyensyn. Det var spesielt én som syntes det var stas, og øyeblikket ble selvfølgelig foreviget. (Se nedenfor.) Akkurat denne lastebilen var dessuten flunkende ny, og hadde nettopp kjørt sin første last med sukkerrør. Hvis man studerer bildene nøye, kan man observere hengekøyer som henger under på lastebilene som står parkert. Her sover sjåføren om natta for å vokte lastebilen og dens dyrebare last inntil den er levert.
Når sukkerrørene skal høstes, brennes åkrene for å forenkle innhøstingen -både med tanke på bladverk og ikke minst på slanger. Dette gjør ikke akkurat jorda noe bedre, men er den aller vanligste metoden enn så lenge. Det er saften inne i rørene som er den fremste kilden til det som senere blir ferdig krystallisert sukker. Her kan man få et ferskt sukkerrør å tygge ut saften fra, noe som visstnok smaker veldig godt (i følge bl. a. Mauricio).
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Hei.
SvarSlettHar du ikke tygd sukkerrør du da Karoline?! Det er jo så godt!
Hm, nei, jeg tror faktisk ikke det... Må prøve å få smakt det nå ;-)
SvarSlett