For de mest nysgjerrige har jeg lagt ved noen lenker helt nederst, og for dere andre følger herved kortversjonen:
Perquín og områdene rundt, utgjorde som sagt hovedsetet for geriljabevegelsen her i El Salvador under borgerkrigen som herjet landet fra 1980 til fredsavtalen ble underskrevet 16. januar 1992. I følge kildene, var dette området (som ligger i departamento Morazán) spesielt vanskelig for hæren å innta -og det var også hit fredsforhandlerne kom for å møte FMLN i en skogslund før underskrivingen av dokumentene. De som vervet seg til gerlijabevegelsen, måtte forlate familie og venner, leve under pseudonym eller kallenavn og stå samlet i kampen om overlevelse og frihet uten lønn av noe slag. Camilo, som vi møtte like ved den gamle geriljaleiren, kunne bare bekrefte at dette selvfølgelig var et hardt og vanskelig liv -og for fattige bønder som han selv har det ikke vært noen dans på roser i dagene og årene etter freden slo rot heller.
Ungene prøvde hulgangene til geriljaen..
Jungelens tak
Bratte stier og hengebroer måtte forseres -til stor fornøyelse for de minste! :)
Camilo - eksgeriljamedlem
Radio Venceremos under krigen...
....og etter
Skyttergrav
Endelig på toppen!
Godt med en liten tørsteslukker :)
Jungelens tak
Bratte stier og hengebroer måtte forseres -til stor fornøyelse for de minste! :)
Camilo - eksgeriljamedlem
Radio Venceremos under krigen...
....og etter
Skyttergrav
Endelig på toppen!
Godt med en liten tørsteslukker :)
Den 11. desember 1981 ble et lite lokalsamfunn like ved Perquín så godt som radert ut i en massakre utført av oberst Monterrosa og hans elitebataljon fra hæren. El Mozote ble vitne til et blodbad som bare én kvinne overlevde og kunne vitne om da krigen endelig var over (både USA, den salvadoranske høyreregjeringa og hæren nektet selvfølgelig hardnakket på at hendelsen hadde funnet sted). Til dags dato er ikke det endelige antallet ofre kjent og mange av levningene er for alltid tapt i likbålet som ble tent etterpå.
- NB! Sarte sjeler advares om at den videre fortellingen er sterk...
Det hittil antatte antall ofre i El Mozote ligger nå på omtrent 1000 personer. 80-85 % av ofrene var barn, de fleste fra 12 år og nedover. De aller minste ble kaldt og brutalt spiddet med bajonett, mens resten ble samla sammen i kirka og skutt med maskingevær. Like ved minnesmerket ligger kirka, og til siden for denne har man reist et eget minnesmerke over alle barna som ble myrdet. Det er et vakkert murmaleri, en fredfylt hage, minneplakett og en liten infotavle med bilder og fakta. Midt i hagen kan man ennå se restene av blodet etter barna over en liten hellegang som er bevart intakt. Hele opplevelsen av å stå der og stemningen som rådet på stedet var veldig sterk og gripende. Guiden kunne fortelle at man hadde funnet alle likene etter barna, siden de ikke hadde blitt brent -men bare lagt i en haug. Vi kunne lese av navnetavla på kirkeveggen at det aller minste barnet som ble myrdet var en liten baby på tre måneder, og guiden opplyste om at hæren i tillegg hadde drept en kvinne som var gravid i 6. måned. Det er klart at slik informasjon går en rett til hjertet, og man undres på hvilke menneskelige egenskaper og hvilke forhold som skal til for å kunne utføre en slik udåd...
El Mozote nunca más - aldri mer El Mozote
Cecilia Samartins bok Salvadoreña anbefales for dem som vil ha en skjønnlitterær innfallsvinkel til temaet! (Den handler om Ana, eneste overlevende etter dødsskvadronens massakre av den lille landsbyen hennes i El Salvador.)
FMLN -hjemmeside
Om FMLN Wikipedia
Perquín Wikipedia
Perquín Alfatravel
El Mozote
LAG om El Salvador
LAG - Nyheter januar 2010 fra El Salvador
El Salvador på Wikipedia
Lonely Planet om El Salvador
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar